donderdag 31 oktober 2013

Weblogopdracht 2 met Kikii van de Graaf



Weblogopdracht 2

Er zijn drie verschillende standen die zijn ontstaan in de middeleeuwen. Dit houdt in dat die standen worden verdeeld in bepaalde groepen en dat iedereen zijn eigen rechten en plichten hebben. In de eerste stand zaten de geestelijke, de tweede stand de adel en de derde stand de boeren en later ook burgerij.


De geestelijke ;
In het verhaal Reinaert de vos worden er duidelijk drie verschillende standen weergeven, maar er is ook te zien dat de eerste stand veel meer rechten heeft dan de tweede en derde stand. In het verhaal Reinaert de vos komt duidelijk naar voren dat de kerk een grote rol speelt bij de bevolking. De pastoor heeft de leiding over het dorp en dat geld in elke stad zo, de pastoor behoort tot de geestelijke en staat in de eerste stand. De pastoor staat bovenaan en iedereen heeft dat te accepteren. De regel is dat de pastoors geen seks mogen hebben en zeker niet mogen trouwen, maar daar houd de pastoor in Reinaert de vos zich niet aan. Reinaert de vos heeft een vrouw en één kind, een zoon. Dit is tegen de regels maar het word alsnog geaccepteerd door de rest van de bevolking omdat hij van de hoogste stand is en niemand er tegen in durft te gaan.

De adel;
De tweede stand was de adel en ook zij hadden veel voorrechten. De adel hoefde geen belastingen te betalen en hoefde geen arbeid te verrichten. Het waren vooral grootgrond bezitters en stonden net onder de koning. Toch behoorde koning nobel tot de tweede stand en Koning nobel maakt hier misbruik van, hij is bijvoorbeeld corrupt en haalt stiekem geld weg van de inkomsten van de boeren/bevolking(derde stand). 



De Boeren;
De boeren (ook wel de burgerlijke stand genoemd) worden veel voor schut gezet in het verhaal. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze Bruun de beer hebben laten ontsnappen nadat zij hem toegetakeld hadden. Omdat de vrouw van de pastoor in het water is gevallen zijn de burgers meer aandacht voor haar en later Bruun de beer gaan besteden.

Gevoelige kwestie;
Een gebeurtenis van een paar jaar geleden wat nog redelijk vers in ons geheugen zit. Dick Morris die het met een prostitué, Sherry Rowlands, heeft gedaan. Na dat het volk achter zijn acties waren gekomen en het overal in media was had hij besloten om zijn baan als generaal politici op te zeggen. Hij kon natuurlijk niet met al die aandacht op dit onderwerp zijn werk normaal doen en zou waarschijnlijk ook niet meer serieus genomen worden door zijn collega’s. Omdat Dick een hoge functie had is dit iets wat niet snel geaccepteerd zou worden.

Zo een verhaal is te vergelijken met de pastoor die in het verhaal van Reinaert de vos seks heeft met zijn vrouw. Omdat hij een pastoor is, is dit voor het volk natuurlijk minder acceptabel dan als hij geen pastoor zou zijn. Omdat wij nu geen standen meer hebben zoals in de middeleeuwen zou Dick Morris waarschijnlijk in de categorie van adel hebben gezeten omdat politiek tegenwoordig ons land in hun handen heeft.

Als u meer informatie wil over het verhaal Reinaert de vos met betrekking tot de drie standen in het verhaal moet u bij punt 7 verder lezen en hier klikken.









 

woensdag 2 oktober 2013

Komt een vrouw bij de dokter

Van utopie naar een hel

Komt een vrouw bij de dokter, Raymond van de Klundert



Inleiding;

Komt een vrouw bij de dokter is één van de meest gelezen boeken van dit moment.
Het verhaal gaat over Stijn en Carmen die al jong getrouwd zijn en eigenlijk alles meezit, het geld, liefde, welzijn, hun kind, alles. Maar Stijn, de man van Carmen houd van vreemd gaan en gaat met verschillende vrouwen naar bed. Maar alles veranderd toen ze hoorden dat Carmen lijd aan een verschrikkelijke ziekte, kanker. De schrijver van het boek is Raymond van de Klundert, ook wel Kluun genoemd, heeft dit boek geschreven omdat hij dit op zesendertig jarige leeftijd zelf heeft meegemaakt. Ik heb verschillende recensies gelezen en vind dat dit de beste beoordeling is die er over het boek word gegeven.

Middenstuk;

Er komen 2 thema's aan de pas bij het boek: komt een vrouw bij de dokter.
Dat zijn de thema's: kanker en het thema de dood.
Beide zijn geen vrolijke belevenissen, maar toch gebeurt het regelmatig in de wereld.
Kanker is een aandoening die wordt gekenmerkt door de onbeheerste groei van weefsels door een aanhoudende celdeling. De dood kennen wel allemaal wel, om precies te zijn is de dood
 een toestand waarbij een voorheen levend organismen niet meer groeit, geen sprake meer is van stofwisseling en geen actieve levensfuncties meer plaatsvinden, zoals; eten, drinken, ademen etc.
In het verhaal word duidelijk gemaakt dat liefde alles kan overwinnen. Maar geld dat ook voor kanker?

Er zit een soort van spanning in het verhaal, want ik wilde weten of ze misschien geneest van de verschrikkelijke ziekte, maar er komt uiteindelijk dan toch een einde aan. Het verhaal pakte me echt omdat het verhaal erg meeslepend is en eigenlijk echt het idee geeft dat je in de schoenen staat van de hoofdpersonen. De hoofdpersonen worden duidelijk beschreven in het boek. Het boek draait ook voornamelijk om hen. Ik vind Stijn (de man) een ego hebben. Hij houdt alleen rekening met wat hij wil en leuk vind en geeft nauwelijks om Carmen. Daar in tegen is Carmen weer heel vriendelijk en accepteert eigenlijk te veel van haar man. De thema's vind ik nogal droevig, Het is niet een vrolijk boek en geeft duidelijk weer wat er omgaat in zo een situatie.

Slot;

Ik vind het boek erg meeslepend, dat komt omdat je een goed beeld krijgt van wat de hoofdpersonen meemaken. En wat ze meemaken is vrij heftig.

Dit is de officiële trailer van de verfilming van het boek: komt een vrouw bij de dokter;