maandag 9 maart 2015

Oeroeg - Hella S. Haasse

Weblogopdracht B

Oeroeg - Hella S. Haasse 


Het spotgoedkope boek Oeroeg van Hella S. Haasse gaat over twee jongetjes die samen beste vrienden zijn en opgroeien in het zogeheten Kebon Djati op de plantage in Nederlands-Indië. Maar niets is wat het lijkt als Oeroegs vader plotseling overleed in het  zwarte meer tijdens een reddingsactie van de ik-persoon. De band tussen Oeroeg en de ik-persoon wordt steeds minder, maar ze blijven vrienden. Het boek van Haasse beschrijft de flashback van de ik-persoon in chronologische tijdsvolgorde.

Haasse gebruikt korte en duidelijke zinnen en schrijft het verhaal in proza. Wat ik leuk vind aan het boek is dat er afwisselend Indische woorden in voorkomen, dit zorgt ervoor dat het verhaal niet eentonig wordt en het met veel plezier te lezen is.
Ook is het boek heel leerzaam, omdat het landschap en cultuur van Nederlands-Indië goed wordt beschreven. Naast dat zie je veel machtsverschil en discriminatie voor in het verhaal. De Nederlanders zijn niet erg gemogen door de Indiërs en de reden daarvoor wordt duidelijk in het verhaal. Maar niet alle Nederlanders zijn zo en ook dat zie je in het verhaal, er bestaan ook goede Nederlanders die iedereen met open armen ontvangen. Neem als voorbeeld de ik-persoon, hij houdt van Oeroeg en wil voor het hele leven vrienden met hem blijven, maar blijven zij dat ook voor altijd?
Wat ik ontroerend vond is dat de ik-persoon een vader had die nooit naar hem omkeek en het werk als belangrijkste taak van zijn leven beschouwde. Als ook nog eens zijn moeder weg gaat na de scheiding heeft hij niemand meer, behalve Oeroeg. In het boek zie je duidelijk dat de ik-persoon blij is met Oeroeg, maar wel meerdere keren herhaald hoe hij ervan baalt dat zijn vader hem geen/weinig aandacht geeft.
Al met al vind ik dat het boek Oeroeg een lekker boek is en lekker wegleest. Naast dat je hem moet lezen voor je literatuur en ik persoonlijk zelf geen echte boekenwurm ben, heb ik dit boek met veel plezier en enthousiasme gelezen. Ook heb ik veel geleerd over de samenleving van vroeger in Nederlands-Indië.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten